Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki, tarjoilija Muonio

Ruokapalvelun osaamisala, kokki:
Kokin tehtäviin kuuluu monipuoliset ruoanvalmistuksen tehtävät erilaisissa ravintoloissa. Työhön kuuluu erilaisten ruoanvalmistusmenetelmien ja raaka-aineiden sekä ruokalajien ja ruokakulttuurien tuntemusta. Kokin työ vaatii luovuutta, hyvää maku- ja hajuaistia sekä fyysistä kuntoa. Kokkeja työskentelee erilaisissa ravintoloissa, jakelu- ja suurkeittiöissä, kahviloissa, juhla- ja pitopalveluyrityksissä ja pikaruokapaikoissa.

Tutkinnon suorittanut
– tuntee elintarvikkeita, raaka-aineita ja ruoanvalmistusmenetelmiä
– osaa valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa erilaisille asiakasryhmille
– hallitsee ruoan esille laiton annoksina ja suurelle ruokailijamäärälle

Kokin opinnot sisältävät:
– ravitsemispalveluissa toimimista
– lounas- ja annosruokien valmistamista
– oman kiinnostuksesi mukaisesti mm. à la carte -ruoanvalmistusta, tilaus- ja juhlaruokien valmistus, suurkeittiön ruokatuotantoa, kahvilapalveluja, katu- ja pikaruokapalveluja, palvelu- ja jakelukeittiötoimintoja, luonnontuotteiden hyödyntämistä ravitsemispalveluissa, luonnontuotteiden talteen ottaminen tai retki-, erä- ja luontoruokailupalvelut.

Asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija:
Tarjoilija on ilmapiirin luoja ja kantaa leijonan osan asiakaskokemuksen syntymisestä. Hän on myynnin ja asiakaspalvelun asiantuntija, joka tuntee tuotteet ja taitaa ruoan ja juoman yhdistämisen salat. Hän hallitsee kassa- ja varausjärjestelmien käytön. Tarjoilijan työssä tarvitaan joustavuutta, palveluhenkisyyttä ja fyysistä kuntoa. Tarjoilijoita työskentelee ravintoloissa, kahviloissa, pubeissa ja yökerhoissa, suurtalouskeittiöissä, catering-alan ja matkailualan yrityksissä.

Tutkinnon suorittanut:
– toimii asiakaspalvelutehtävissä ravintoloissa tai julkisella sektorilla
– osaa kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä tuotteita
– osaa esitellä, aktiivisesti myydä ja tarjoilla asiakkaille tuotteita ja palveluita monipuolisia työtapoja käyttäen

Koulutuksen sisältö
Tarjoilijan opinnot sisältävät:
– Ravitsemispalveluissa toimimista
– Asiakaspalvelua ja myyntiä
– Annosruokien ja juomien tarjoilua
– Opiskelijan omien toiveiden mukaan mm. à la carte -tarjoilua, tilaus- ja juhlatarjoilua, juomien myyntiä ja tarjoilua, kahvila- ja kokouspalveluja, sekä esim. luonnontuotteiden hyödyntämistä ravitsemispalveluissa, luonnontuotteiden talteen ottaminen tai retki-, erä- ja luontoruokailupalvelut.

Opiskelijan opintojen aikataulu, suoritustavat ja tarkka sisältö rakentuvat opintojen alussa laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) kautta.


Muuta huomioitavaa
Koulutukseen on jatkuva haku, hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Hakijat kutsutaan haastatteluun ennen valintaa. Otathan haastatteluun mukaan alkuperäiset opiskelu- ja työtodistuksesi.

Osaamisala: Ruokapalvelun osaamisala
Osaamisala: Asiakaspalvelun osaamisala

Pääasiallinen toteutustapa on lähiopetus, opinnot sisältävät myös etäopetusta sekä työssä oppimista.
Opinnot alkavat 2.8.2023.


Opintojen kesto:
Peruskoulun suorittaneet 2,5 – 3 vuotta.
Ylioppilastutkinto, ammatillinen perustutkinto tai korkeakoulututkinto: 1,5 – 2 vuotta.

Jatko-opintomahdollisuudet
Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Perustutkinnon jälkeen osaamista voi hankkia lisää esim. suorittamalla ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.

Suomen kielen taidot:
Vähintään tasolla B1.1